Kulturno dobro i višestoljetna baština hrvatskog ljekarništva na Gornjem gradu

Budno oko sove s plakata Noći muzeja 2023. i crni orao raširenih krila dočekali su posjetitelje punoljetne zagrebačke Noći muzeja u poslovnom prostoru u vlasništvu Republike Hrvatske koji koristi Gradska ljekarna Zagreb i koji za hrvatsko ljekarništvo znači očuvanje kontinuiteta započetog početkom 14. stoljeća sa samostanskom ljekarnom Male braće u Dubrovniku kao najstarijom europskom ljekarnom koja djeluje i danas.

Državni poslovni prostor u kojemu je smještena zagrebačka gradska ljekarna „K crnom orlu“, bdio je nad tematskom noći „Muzeji su važni!“ zahvaljujući zakupniku ove vrijedne gornjogradske lokacije uz Kamenita vrata, Gradskoj ljekarni Zagreb, koja čuva neprekinutom višestoljetnu tradiciju ljekarništva na Gradecu započetu još sredinom 14. stoljeća, kada se i prvi put u sjeverozapadnoj Hrvatskoj spominje gradska ljekarna. U kuću u Kamenitoj ulici pretpostavlja se da je ljekarna uselila 1838., preseljenjem s prve zabilježene lokacije gradske ljekarne, iz zgrade remetskih pavlina na zapadnoj strani Vranyczanyeve ulice.

Stranice Gradske ljekarne Zagreb otkrivaju nam da je tijekom povijesti ljekarna uglavnom bila u vlasništvu stranaca, trgovaca koji su pružali ljekarničke usluge, a prema nekim izvorima, praunuk pisca poznate Božanstvene komedije, Dantea Alighierija, živio je u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu i radio u gornjogradskoj ljekarni. Domaće vlasnike i zakupnike ljekarna je dobila tek početkom 20. stoljeća, a jedna od njih bila je i Vjera Rojc, prva žena u povijesti vlasništva ljekarni na našem području, da bi sredinom 20. stoljeća ljekarna bila nacionalizirana.

Gradska ljekarna Zagreb kao suvremeni zakupnik poslovnog prostora iskoristila je bogatu povijest gornjogradske ljekarne i nacionalnoj manifestaciji Noć muzeja dodala vrijednu lokaciju postavom mini muzeja ljekarništva sa sačuvanim originalnim inventarom u prostoru nekadašnjeg laboratorija ljekarne kao temelja današnjem Galenskom laboratoriju u kojemu izrađuju vlastite pripravke.

Danas je poslovni prostor u Kamenitoj 9 zaštićeno nepokretno kulturno dobro i neizostavna ruta turističkih obilazaka stare jezgre Zagreba. Vlasništvo nad ovim vrijednim prostorom utvrđeno je Republici Hrvatskoj prije sedam godina. Državne nekretnine nakon toga su sklapanjem ugovora o zakupu u ime vlasnika pravno regulirale zakupni odnos s postojećim korisnikom i tako doprinijele očuvanju slavne tradicije ljekarništva iz doba slobodnog i kraljevskog Gradeca s hospitalom Blažene Djevice Marije na mjestu današnje zgrade Banskih dvora na Markovom trgu.

Sklapanje aktualnog ugovora o zakupu poslovnog prostora s Republikom Hrvatskom za poslovni prostor u Kamenitoj 9, ali i za preostalih osam državnih poslovnih prostora koje koriste gradske ljekarne, omogućeno je odazivom zakupnika na poziv Državnih nekretnina za reguliranjem zakupnog odnosa nakon promjena zakonodavnog okvira iz 2018. godine.

Objavljeno: 31. siječnja 2023.