Filmska industrija u promociji hrvatske kulturne baštine

Dok u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici teku pripreme za završno snimanje oštećenja sfernom kamerom uz planirano mapiranje objekta, kadrovi iz rezidencije zabilježeni televizijskom kamerom prije potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio brojne zagrebačke kulturno-povijesne građevine pa tako i palaču Pongratz, neočekivano su dobili na dodanoj vrijednosti.

Malo je poznato da je ova rezidencija, smještena u palači Pongratz, u svojoj suvremenoj povijesti, osim protokolarnih događanja i predstavnika drugih država, više puta ugostila i filmsku industriju koja je u arhitekturi i interijeru Državne rezidencije u Visokoj prepoznala idealnu lokaciju čiji kadrovi, osim što plijene pažnju, svjedoče o vremenu te pridonose razvoju i promociji hrvatske kulture.

Zahvaljujući zajedničkoj produkciji tvrtke Drugi plan d.o.o. i Hrvatske radiotelevizije, u drugoj polovini 2019. u Visokoj je sniman dio scena treće sezone televizijske serije “Novine” te su kadrovi iz centralnog salona palače Pongratz otišli u više od 190 zemalja i postali dostupni milijunima korisnika streaming platforme “Netflix”. Preporuku da se omogući korištenje rezidencije u Visokoj za snimanje serije “Novine”, kao značajnog projekta za razvoj hrvatske kulture, dalo je i Ministarstvo kulture uz pojašnjenje: “Ulazak hrvatske serije na zahtjevno američko i svjetsko tržište velik je globalni uspjeh cjelokupne domaće audiovizualne industrije te iznimna promocija Republike Hrvatske i hrvatskog kulturnog identiteta kroz prikazivanje serije u izvornoj verziji na hrvatskom jeziku”, stoga su i Ured predsjednika Vlade, Ministarstvo državne imovine i Državne nekretnine d.o.o. rado podržali ovaj vrijedan audiovizualni projekt.

Scene iz treće sezone tv serije “Novine” (Foto: Drugi plan d.o.o.)

Autentičnost lokacije bila je presudna i za redatelja Vinka Brešana kada je u njegovom dugometražnom igranom filmu iz 2018., “Koja je ovo država”, predsjednički ured palače Pongratz u Visokoj ulici ugostio uloge predsjednika, premijera i drugih likova.

Scene iz filma “Koja je ovo Država” redatelja Vinka Brešana (Izvor: YouTube)

Prva televizijska serija snimana je u Državnoj rezidenciji u Visokoj još davne 1974. godine, a palača Pongratz ugostila je tadašnje filmske velikane pri ekranizaciji jednog od najpoznatijih i najznačajnijih književnih djela 19. stoljeća, Kovačićeva romana U registraturi. Time je palača Pongratz doprinijela njegovoj još većoj popularizaciji sve do današnjih dana te postala dijelom hrvatske filmske antologije.

Scene iz tv serije “U registraturi” (Izvor: YouTube)

Palača Pongratz s Kraljevskim perivojem, osim hrvatske, dio je i europske povijesne i kulturološke vrijednosti te kao takva predstavlja simbol europskog kulturnog nasljeđa. Stoga projekt sveobuhvatne građevinske sanacije, koji je u pripremi i koji će zasigurno biti jedan od najvažnijih projekata Društva u nadolazećem periodu, predstavlja iznimnu vrijednost kojom Društvo osigurava nastavak zaštite i očuvanja vrijednosti kulturne baštine za korištenje, promociju zemlje i obrazovanje budućih naraštaja.

Objavljeno: 20. kolovoza 2020.