Visoka uspješnost natječaja za zakup 2/23 i rekordan broj ponuda za prostor u Splitu nadomak Peristila

U srijedu 5. travnja 2023. održano je javno otvaranje ponuda za zakup 25 poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske koje su Državne nekretnine zaprimile po javnom natječaju 2/23. Ukupno je pristiglo 87 ponuda za 80 posto ponuđenih prostora te je predviđeno sklapanje 20 novih ugovora o zakupu.

Drugim natječajem u 2023. Državne nekretnine u zakup su ponudile 25 poslovnih prostora u 5 gradova, a 30 ponuda pristiglo je za poslovni prostor u Krešimirovoj 8 u Splitu, nadomak Peristila. Velik interes za zakupom ovog državnog prostora od 23 četvorna metra pozicioniranog na putu do središnjeg trga Dioklecijanove palače zabilježen je i u terminu njegova razgledavanja, što znači da su na natječaju sudjelovali gotovo svi potencijalni zakupnici koji su došli pogledati prostor. Prema prvim preliminarnim rezultatima iznos zakupnine od 161 eura/m2 postignut javnim natječajem sedam puta je veći od početne.

Od 18 poslovnih prostora u zakup ponuđenih u Zagrebu, u konkurenciji osam ponuditelja našla su se dva poslovna prostora, jedan u prvoj gradskoj zoni, u Gundulićevoj ulici 11, veličine 80 četvornih metara, s najboljim ponuđenim iznosom od 36,8 eura/m2 te u drugoj gradskoj zoni odnosno Ilici 87, gdje je za prostor veličine 100 četvornih metara na natječaju postignuta zakupnina od 11,2 eura/m2. Treći sa sedam pristiglih ponuda, ali drugi po visini iznosa natječajem postignute zakupnine od 82 eura/m2 je poslovni prostor nulte zone od 20-ak četvornih metara u Teslinoj 13. Za najmanji poslovni prostor na natječaju od 12 četvornih metara u Prolazu sestara Baković pristigle su 4 ponude, a prema preliminarnim rezultatima postignut je iznos zakupnine od 24,4 eura/m2.

Ponude su pristigle i za poslovni prostor oglašen u Puli te za sva tri poslovna prostora oglašena u Rijeci, a postignuti iznosi mjesečnih zakupnina za riječke prostore neznatno su viši od početnih.

Ponuditelji koji su sudjelovali na natječaju e-mailom će biti obaviješteni o rezultatima, a službeni rezultati natječaja 2/23 i zapisnik s otvaranja ponuda bit će objavljeni i javno na mrežnim stranicama Državnih nekretnina do kraja sljedećeg tjedna.

Objavljeno: 5. travnja 2023.